Home    Conventions    Historie    Links

 

Doctor Who Unleashed Conventie, 21-23 juli 2006

 

Als Doctor Who fan is dit iets wat ik al jaren wilde doen, een conventie bezoeken. Samenkomen met andere fans, acteurs ontmoeten en originele props zien en fotograferen. Dit jaar moest het er toch maar van komen. Vanaf deze plek wil ik de volgende opmerking plaatsen: Trekkies hebben het maar makkelijk, er is altijd wel een conventie in de buurt, voor Doctor Who fans buiten Engeland is dit een groter probleem. Ik ben dan ook jaloers op die Engelsen die er 'tegenover' wonen en er gewoon heen kunnen wandelen. Voor ons hier op het vaste land blijft er niet veel meer over dan flink te sparen en vervolgens een boel geld in een weekend op te maken, maar je bent fan of niet (toch?)

De Doctor Who Unleashed conventie werd georganiseerd door DWAS, Doctor Who Appreciation Society, de officiŽle Engelse Doctor Who fanclub. De link staat op mijn links pagina. De conventie vond plaats in Ipswich in het Holiday Inn hotel aldaar.

                               

                                                    Unleashed conventiepas                                       Het programma (klik voor grotere versie)

Onderstaand een beschrijving van de vrijdagavond en zaterdag (de zondag zijn we niet geweest vanwege persoonlijke omstandigheden).

Vrijdagavond

De conventie startte om 17:00 uur locale tijd. Allereerst een inleidend filmpje, waarbij zo een beetje alle Doctors en een aantal reisgenoten en monsters in beeld kwamen. Vervolgens werd Paul Darrow geÔntroduceerd. Paul Darrow is in Nederland met name bekend geworden om rol van Avon in Blake's 7 (De zeven van Blake). In Doctor Who heeft hij twee gastrollen vervuld. Allereerst in Doctor Who and the Silurians als Captain Hawkins van UNIT en later als Malin Tekker in Timelash. Over beide rollen heeft hij wel het een en ander verteld, bijvoorbeeld dat het oorspronkelijk sergeant Hawkins was, maar dat de producer dat te min vond voor iemand als Darrow. Verder heeft hij ook het een en ander vertelt over Pertwee en kan die ook precies  na doen. Wat een geweldige acteur is dit, exit Avon, enter een veelzijdig acteur. Naast commentaar op zijn verschijnen in Doctor Who ook veel anekdotes over andere series en theater optredens. Veelal hilarische verhalen en flauwe grappen. Wist je bijvoorbeeld dat hij een theatershow heeft gedaan waarin hij Elvis speelde? En niet alleen speelde maar ook zong! Erg leuk waren ook zijn imitaties van John Wayne en Clint Eastwood. Ik kan iedereen aanraden zijn autobiografie te lezen; You're him, aren't you?

Diner! Curry Night! Was het maar door IndiŽrs bereid...................

Hierna werd er een quiz gehouden die door Paul ge-host werd omdat Sylvester McCoy er nog niet was. We werden trouwens vijfde (vierde als mijn teamgenoten maar me geluisterd hadden). By the way, wisten jullie dat de productiecode QQ, The Web of Fear was? Nee?! Wij ook niet! En wist je dat het nummerbord van de Whomobile WVO 2M was? Nou...... wij ook niet. De winnaars kregen 2 flessen champagne en wat leuke items. Valt nog op te merken dat inmiddels K-9 Mark II het gezelschap voltallig maakte.

K-9 en company (ik zei de gek)

K-9 Mark II

Als derde onderdeel van de avond werd het eerste deel van Timelash vertoond. Waarom? Omdat hier Paul Darrow in mee speelt en onze tweede gast deze avond, Nicola Bryant (mijn favoriete companion). Het kwam er op neer dat de aflevering werd getoond, met live commentaar van Paul en Nicola. Dit leidde opnieuw tot een aantal hilarische momenten en wat andere inzichten wat betreft deze aflevering, die dan wel klassiek genoemd wordt, maar tevens als een van de slechtste wordt beschouwd. Dat laatste niet vanwege Nicola's of Paul's acteren. Met zo een vertoning komen veel achtergrondverhalen los. Een mooi moment was een scŤne met Paul, die echt totaal over the top geacteerd was. Hij moest er zelf om lachen. Ik heb dit niet helemaal af gezien omdat ik voor 23:00 terug in het hotel moest zijn (het Carlton in Ipswich zelf, geen echte aanrader).

Dit was allemaal nogal droog, hoewel de quiz erg leuk was om te doen, op naar de

 

Zaterdag

Voor mij persoonlijk het hoogtepunt van de conventie. Geopend werd met een uur lang Sylvester McCoy! Wat een ongelofelijk sympathieke man. Gekleed in een Hawaiian hemd en spijkerbroek neemt ie plaats op het podium en begint te vertellen. Je moet weten dat het een klein zaaltje betrof en we zaten op de tweede rij, bijna op het podium. Afgezien van het interview dat op dat moment gedaan werd, mocht men ook vragen stellen, hetgeen weer leidde tot vele anekdotes over Doctor Who, en nog vele andere rollen die Sylvester gespeeld heeft. Natuurlijk ook de vraag wat hij van de nieuwe serie vond. Daarbij merkte hij op (hij volgt de serie) dat veel dingen opnieuw gedaan worden. Zoals Rose die zichzelf als baby tegenkomt. Dit is met Ace ook gedaan in The Curse of Fenric, waarbij zij haar oma ontmoet en haar moeder als baby. Ook concludeerde McCoy dat Ace model gestaan heeft voor Rose, iets wat ik niet zal tegenspreken. Veel ook vertelt ook over de 1996 TV film met Paul McGann. Vooral het verschil tussen Hollywood acteurs en Engelse acteurs.

Ticket voor de coffee club met Sylvester McCoy

Nu zou het saai geweest zijn als dit de hele dag zou doorgaan en niet iedere gast is even interessant, so to speak. Dan maar even naar de zaal waar de signings en de Who Shop resideerden. Even in de Who shop gekeken, maar kon weer eens geen keus maken. Dan maar naar de signing tafel en wie zien we daar Terry Molloy, de man die Davros speelde vanaf Ressurection of the Daleks.

Foto en handtekening, aardig detail Terry tekent met Davros.

En Terry zelf.

Na dit eventjes twee oude mannen opzoeken. Naast verhalen, koffierondes en signings werden er ook fotosessies gehouden. De eerste twee mannen waarmee ik op de foto ging waren niemand minder dan Geoffrey Bayldon, die in Nederland beter bekend is als Catweazle (speelde Organon in The Creature from the Pit) en Bernard Archard, Marcus Scarman in Pyramids of Mars. Wat was ik zenuwachtig, maar wat een geweldig stel mannen. Het grappige was, dat we stonden te wachten en Sylvester McCoy langs kwam lopen. You're from Holland hey?! Nice to meet you. Wow, vergat ik bijna zijn hand te schudden. Tegen Bernard heb ik gezegd dat ik zijn optreden als Marcus Scarman, geweldig vond. Met Geoffrey heb ik nog even staan praten over Catweazle. Geef toe, daarvoor is ie in Nederland bekend, en Worzel Gummidge.

Met Geoffrey en Bernard

Hierna terug naar het zaaltje voor de signings, nu was Nicola Bryant aan het tekenen.

Getekende publicity shot van Nicola

Nicola was wel aardig, alleen wat afstandelijker dan de andere acteurs en geflankeerd door twee helpers. Een daarvan had trouwens een vriendin, die uit Nederland kwam. Niet echt met haar gesproken (knikkende knieŽn!!!).

Nu vlug terug naar de kamer voor de foto met Sylvester. Gelukkig stonden we vooraan in de rij en gingen we als eerste op de foto. Nog even gepraat met hem waarbij GVD zei, met een Engels accent, met de opmerking dat je altijd eerst de scheldwoorden leert. Daarna zei ie nog tot ziens!

Met Sylvester

Hierna weer even wachten om met Nicola op de foto te gaan. Aardig mens zondermeer. OK ik geef het toe een mooie vrouw.

Met Nicola

Tot zover de foto's. Helaas heb ik er geen met Paul Darrow, want op dat moment ging ook het koffie uurtje met Sylvester van start en daar baal ik nog wel van. Niet vanwege dat koffie uurtje maar wel dat ik niet met Paul op de foto sta. Wat hield dit in? Een klein gezelschap van ca. 10 mensen kunnen vragen aan Sylvester stellen, onder het genot van een kopje koffie. De meeste vragen gaan over Doctor Who, wie is je favoriete monster, wat is je favoriete episode, etc. Mijn vraag was welk monster of tegenstander hij het beste vond. Eťn daarvan vond hijzelf de Kandyman uit The Happiness Patrol. Wist je trouwens ook dat zijn vrouw en twee zoons in The Curse of Fenric hebben meegedaan? Het is de scŤne waar de Haemovores uit de tunnel komen. H ij heeft heel veel verteld en ik heb soms met open mond zitten luisteren. Sylvester is een ongelofelijke aardige persoonlijkheid, zeer sympathiek. Ik heb ook veel geleerd van deze conventie, maar daar kom ik later op terug.

 

Op dit moment zijn we terug gegaan naar de signing tafels voor Geoffrey Bayldon en Bernard Archard, om mijn handtekening boekje 'vol' te krijgen. En weer gaan die mannen vertellen; dat ze in Nederland zijn geweest en waar. Geoffrey vertelde dat hij een keer in Maassluis is geweest tijdens de intocht van Sinterklaas. Hij verscheen daar als Catweazle en moest voor Saintnicolas u itlopen naar een of ander gebouw. Dat laatste moet ik eens opzoeken of misschien kan iemand zich dit herinneren. Ik kwam daar bijna niet weg en ik voelde me behoorlijk verlegen.

Much Magic, Geoffrey Bayldon

To Frans Best Wishes, Bernard Archard

Omdat Sylvester McCoy de volgende was die zou tekenen, heb ik toch iets in de Who Shop gekocht en wel de DVD Gohst Light. Grappig, ik heb de video ook en die is getekend door Sophie Aldred. Omdat ik toch al op de foto stond met Sylvester, heb ik alleen de DVD laten tekenen en een handtekening gevraagd voor mijn boekje.

DVD Ghost Light

Frans, Hi! Sylvester McCoy

Het enige wat ik nog wilde is de handtekening van Paul Darrow. Alleen die tekende niet op het moment dat we weg moesten. Eventjes vragen bij de 'receptie', en ja hoor, het werd gewoon voor me geregeld. Ik stond gelukkig vooraan in de rij en heb nog ca. 10 minuten gesproken met Paul, vooral over Nederland. Hij was namelijk ook in Nijmegen geweest voor een of andere theater tour in de jaren '60 geloof ik. Ik heb zijn autobiografie gekocht met een gesigneerde foto en heb ook nog zijn handtekening in mijn boekje. Hier komen ze. Terloops zij opgemerkt dat zijn autobiografie de moeite waard is.

Paul Darrow's autobiografie.

Met de signering

Gesigneerde foto

Frans, Best Regards, Paul Darrow

Zoals jullie misschien opgemerkt hebben, praat ik steeds over we. Dit zit zo; oorspronkelijk zou mijn jongste zoon meegaan, maar die liet het op het laatste moment afweten. Dus mijn vrouw is meegegaan. Ondanks dat ze Doctor Who wel aardig vind, is ze er geen groot fan van. Vanaf hier dan ook mijn dank aan haar, dat ze er was. Ik vond het erg leuk dat ze mee is gegaan. Wie heeft nu een vrouw die een man als ik in zijn maffe hobby steunt?

Slotopmerking:

Ik vond het een ervaring om niet te missen en heb veel geleerd. Dit was mijn eerste conventie en zeker niet de laatste. Ik weet zeker dat ik de volgende keer er meer uit zal halen dan ik nu gedaan heb. Dit was echter een mooi begin en het heeft twee dagen geduurd voordat ik mijn smile kwijt was. Het enige wat ik gemist heb zijn een paar Daleks en Cybermen.

 

TOP