Home    Persoonlijk

 

Doctor Who flipperkast

 

Eindelijk heb ik hem, de Doctor Who flipperkast. Als reactie op mijn website kreeg ik de kast aangeboden. De vorige eigenaars wilden hem het liefst aan een liefhebber verkopen. Een Doctor Who liefhebber welteverstaan!! Of ik hem over wilde nemen voor 200 Euro! Daar hoefde ik niet over na te denken.......

Er waren wel wat kleine dingetjes aan. Het minispeelveld deed het niet goed of soms helemaal niet meer. Nu had ik al wat ervaring met het opknappen van een Mr. & Mrs. Pacman, dus dit mag geen probleem vormen. Op deze pagina wil ik dan ook verslag doen over het opknappen van deze kast.

Voordat ik begin wil ik vanaf hier Marcel en Laura hartelijk danken voor deze kast! Voor mij als Doctor Who fan was het een langgekoesterde wens zo een kast te bezitten, vanaf het eerste moment dat ik op de kast speelde in onze plaatselijk cafetaria.

De kast is ontworpen door Barry Oursler en Bill Pfutzenreuter. Het verhaal over de flipperkast is te vinden op Bill's website:

http://pfutz.us/UnofficialDoctorWhoPinballHistory/index.html

Ook de bekende Bally koe is aanwezig, compleet met Tom Baker hoed en sjaal!

Ook is interessant dat de eerste 100 kasten een bewegende Dalek op de kopkast hebben. Echte liefhebbers monteren er een motor met wat electronica in.....

http://pfutz.us/WmsDoctorWhoMovingDalekHead/index.html

Wie trouwens zelf wil gaan repareren, hier nog twee zeer informatieve sites (kijk op de link pagina's):

http://www.flipperwinkel.nl/

http://www.flippers.be/

 

01-10-2006

Allereerst maar de staat zoals die nu is en de eerste problemen. Met wat foto's ter verduidelijking.

Zo ziet de kast er uit! Helemaal niet slecht, afgezien van de verbleekte zijkanten, wat normaal is voor dit soort kasten.

 

De kopkast, compleet met Dalek. De dot matrix is trouwens helemaal in orde, start zonder problemen op.

De Dalek is ook compleet.

Het speelveld is bijna perfect. Alles is aanwezig, maar niet alles werkt naar behoren, zoals we zullen zien.

Hier heb ik hem net thuis en aangezien hij naar de eerste verdieping moest, heb ik hem uit elkaar gehaald. Meteen gelegenheid voor een inspectie en gelijk ook alle connectoren gelabeld.

De staat van de kopkast was goed op 1 klein dingetje na. Een van de batterijen had het begeven en heeft het een en ander aangetast. Er moet in ieder geval een nieuwe batterijhouder in, want deze heeft het begeven:

De middelste houder was zodanig vergaan dat hij uit elkaar viel op het moment dat ik de batterijen verwijderde. Hopelijk is het alleen een kwestie van schoonmaken en de houder vervangen. De kast werkt, dus volgens mij is er niet al te veel schade aangericht.

Het speelveld moet wel opnieuw gerubberd worden en de derde flipper blijft hangen. Hij klapt wel volledig uit, maar valt niet meteen terug. Verder komt het mini speelveld niet omhoog. De draden van de motor lagen los, dus even vast gesoldeerd, maar dat hielp niet. Ik heb dus de hele motor en tandwielkast constructie eraf gehaald. Wat mij opviel is dat de uitkomende as, met de grote ronde plaat loskwam van de kast.

Op de bovenstaande foto is te zien dat de as van de ronde plaat niet meer aan het tandwiel van de tandwielkast vastzit. Dit is het meest linkse tandwiel in het onderste kastje. Dit is in ieder geval 1 oorzaak van het probleem.

 Ook maar gelijk de motor geïnspecteerd. Deze was al bij een eerdere reparatiepoging uit elkaar gehaald en er zat wat rotzooi in. Even schoongemaakt, weer in elkaar gezet en morgen test ik hem op mijn werk.

Al met al heb ik het volgende lijstje met reparaties verkregen:

  • Nieuwe batterijhouder plaatsen.

  • De rommel om de houder schoonmaken.

  • Kijken of ik nog wat aan de tandwielkast kan doen.

  • De motor testen.

  • Nieuwe rubbers aanschaffen.

  • Het speelveld schoonmaken en opnieuw van rubbers voorzien.

  • De hangende flipper nakijken.

Voorlopig weer wat te hobbyen (of is het hobbiën of hobby'en?? Witte of groene spelling, soms weet ik het niet meer)

02-10-2006

Een heel korte update: De motor is in ieder geval OK. Morgen de tandwielkast schoonmaken en kijken of het reparabel is!

03-10-2006

Tandwielkast gereinigd. Aan de foto's is duidelijk te zien dat hij al een keer gerepareerd is geweest. Het laatste tandwiel bestaat uit het wiel en een flens, in die flens wordt de as van het kam-wiel vastgezet. Waarschijnlijk is de flens van het tandwiel losgeraakt en hebben hem weer vast gesoldeerd.

 

 

Nu de motor goed is, heb ik hem uitgeprobeerd in de kast. Nu blijkt dat de +20V niet op het motor driver board aanwezig is. Mogelijk is er een zekering kapot of de gelijkrichter heeft het begeven. Led 5 op het driver board brandt niet en op het testpunt staat géén spanning. Dat wordt nog even zoeken dus!

04-10-2006

Ik heb nog de AC spanning nagemeten voor de 20V DC en die is aanwezig. De zekering is ook nog heel en dus kunnen we concluderen dat hoogstwaarschijnlijk de brugcel gelijkrichter naar de knoppen is. Morgen ben ik toch in Arnhem en dus naar De Flipperwinkel. De site van De Flipperwinkel is erg goed en geeft veel informatie voor reparatie. Hier volgt de URL: http://www.shootmagain.nl/

Er is ook een forum, waar flipperfanaten informatie uitwisselen. Ik pak de reparatie/revisie maar gelijk goed aan en repareer ook de batterijschade op de CPU print.

05-10-2006

Vandaag een hele berg onderdelen gekocht, ter waarde van 52 Euri. Daarvoor heb ik een Elko setje voor het driverboard, nieuwe brugcel gelijkrichters, een paar IC'tjes en wat andere kleine onderdeeltjes. Op aanraden van De Flipperwinkel heb ik ook een speciaal RAM geheugen gekocht, waardoor de batterijen overbodig worden.

06-10-2006

Eerst het CPU board verwijderd en de batterijhouder verwijderd. Nu leggen we het board in een azijn oplossing om de prut uit de batterij te neutraliseren. 

Na spoelen met spiritus, moeten we de overige componenten verwijderen. Na dit gedaan te hebben moeten we de koperbanen schuren om weer goed contact te kunnen maken.

Nu de nieuwe componenten erop solderen. De IC's zetten we op voetjes (kwaliteitsvoetjes welteverstaan). Een mooi klusje voor mijn jongste zoon!

 

De CPU print weer terug in de kast en spelen maar. Als we nu alleen maar wisten waar al die kabeltjes hoorden.....

 

07-10-2006

Zoals eerder geconstateerd is één van mijn brugcel gelijkrichters op het driver board kapot en wel die de 20V verzorgt voor de lift motor. Deze 20V verzorgt ook de spanning voor de "Flashers", lampen die flitsen. Om het goed aan te pakken, vervangen we alle elko's en alle gelijkrichters in één keer. Tevens doen we nog wat extra dingen om een betere werking te garanderen.

Hierboven een deel van het driver board. De grote grijze vierkante blokken zijn de gelijkrichters en die zwarte cilinders zijn de elko's (deze vlakken de gelijkgerichte spanning af, zodat een redelijk stabiele gelijkspanning ontstaat). Deze verwijderen en dan solderen we nieuwe elko's en gelijkrichters er in.

Hierboven zijn de componenten verwijderd. Rest ons alleen nog het solderen van de nieuwe componenten.

Powerboard met de nieuwe componenten.

Board terugzetten en testen. Alles lijkt te werken alleen geeft de kast aan F114 en F115 na te kijken. Ik heb nog alle connectoren nagelopen en nu lijkt het probleem opgelost.

Vlug even de motor van het minispeelveld aangesloten en deze werkt.

 

03-01-2007

Het heeft even geduurd, maar door allerlei problemen thuis, tentamens en hertentamens is de flipperkast wat verwaarloosd geweest. Let wel, hij werkte wel, maar er waren toch wat dingen die zeker nog gedaan moesten worden. Dus ik heb een nieuwe rubberset gehaald, 3 revisiesetjes voor de flippers en een 5-tal nieuwe IR-LED's en een tweetal IR-transistoren. In het onderstaande verhaal zal ik wat foto's laten zien en wat uitleg geven.

Ik ben begonnen met de lift. Ik had het mechanisme en de motor al weer lopende. Afgezien van wat kuren tijdens het spelen, werkt de lift naar behoren. De zelftest gaf wel aan dat twee opto's niet werkten. De twee buitenste targets werkten niet als men ze aanschoot. Dit zijn de 5 targets die te zien zijn als de lift 1 verdieping hoger komt. Ook de Daleks kwamen niet meer terug naar beneden. Dit laatste was een mechanisch probleem.

Hier is de lift te zien, zoals hij in de kast zit. Het verwijderen is niet zomaar gedaan. Eerst alle bedrading losmaken en dan de 4 schroeven verwijderen, waarmee hij aan het speelveld vastzit. Daarna moet je de lift met enig beleid uit de kast halen. Duidelijk te zien zijn de versleten rubbers en het vuil dat zich in de loop van de tijd verzameld heeft. Best een behoorlijke klus.

Dit rolletje 'drukt' de Dalek targets terug naar hun begin positie. Dit gebeurt op het moment dat de lift weer naar beneden gaat.

 

Hier het 'gat'in het speelveld. Kunnen we gelijk de lampjes vervangen (dat is voor later). Hier zijn ook gelijk beschadigingen zichtbaar........

De groene pijlen geven posts aan waarbij het schroefje wat er in komt afgebroken is. Eerst kijken of het te repareren is, anders een paar andere posts halen. De posts zelf moeten ook schoongemaakt worden. De witte aanslag (corrosie) geeft nogal wat vervuiling op het speelveld.

De lift uit de kast. Hij wordt helemaal uit elkaar gehaald, gereinigd en ik vervang de lampjes rubbers etc. De grijze bolletjes zijn de targets die tevoorschijn komen als de lift één verdieping hoger komt. De twee buitenste werken dus niet. De witte stootrubbers, naast de Daleks, zijn bijna vergaan. Dit geeft erg veel vervuiling van het speelveld.

Hier is de beruchte motor met vertragingskast te zien. Het mechanisme halen we ook uit elkaar, maken het schoon en daarna weer in elkaar met nieuw vet etc. Er zit ook aardig wat bedrading in dit stukje.

Bij deze foto is de motor verwijderd.  

Nu we toch bezig zijn; de oude IR-LED's vervang ik door nieuwe.

Het onderdeel met de 5 targets uit elkaar gehaald en aan de LED kant is één LED afgebroken, aan de transistorkant is één transistor afgebroken. Vandaar dat twee targets niet werkten.  

En zo ziet de werktafel er uit na een goede sloopbeurt, als ik hem maar ooit weer goed krijg!!

Eerst maar even het plateau gepoetst. Nieuwe lampjes er in en de boel weer in elkaar zetten.

Gelukkig, het is me toch gelukt hem weer een beetje in elkaar te zetten (maar goed dat er manuals zijn). Targets gepoetst evenals de metaaldelen. Nieuwe rubbers en lampjes. Ben benieuwd of ie ook beter werkt, maar dat komt later. Eerst een ander klusje.....

 

04-01-2007

Nu lossen we het probleem van de hangende linker flipper op. Dit is de bovenste linker flipper. Deze bleef, zeker in het begin, tijdens het spelen hangen. Dit bleek een mechanisch probleem te zijn. Heel simpel te testen; als ie hangt, gewoon de kast direct uitschakelen. Valt de flipper direct terug, dan is het iets elektrisch. Blijft hij in dezelfde stand, dan is het mechanisch. Om het probleem adequaat op te lossen heb ik maar 3 flipper revisie setjes gekocht. Deze waren ca. 6 euro per stuk.

Nog even het overzicht van het speelveld. Onder in de linker en rechter flipper. Linksboven, naast de Tardis console, zit de linker boven flipper deze laatste blijft dus regelmatig hangen. Dit is een van de meest irritante dingen die je maar kunnen overkomen bij een flipperkast.

 

Even de flippers laten zien, zoals op de onderkant van het speelveld zitten. Dit is de linker flipper.

 

Dit is de rechter flipper. Wat opviel bij het uit elkaar halen van deze flipper is dat de 'end of stroke' schakelaar het contactpuntje mistte. Dus ook maar een nieuwe schakelaar gekocht. De 'end of stroke' schakelaar detecteert of de flipper bekrachtigd is. op basis hiervan loopt er alleen nog een zogenaamde houdstroom door de flipperspoel.

 

De hangende flipper. Ik heb echter niet kunnen achterhalen waarom hij nou bleef hangen.

 

Het flippermechanisme met de flipper uit de kast. Wel even op de spoel aangemerkt welke draad waar komt!

 

De onderkant van de plaat. Links is het speelveldlager te zien. Dat is dat witte uitstekende plastik.

 

Het hele flipper mechanisme uit elkaar. De vier onderdelen aan de rechter kant gaan we vervangen. De 'end of stroke' (EOS) schakelaar heb ik laten zitten.

 

Hier liggen de nieuwe onderdelen erbij. Van boven naar beneden: De coil-stop, het speelveldlager, de plunger met link en de coil sleeve. De boel weer in elkaar zetten en flipperen maar.....

 

05-01-2007

Vandaag ben ik begonnen aan de grootste klus van allemaal; het uit elkaar halen en schoonmaken van het speelveld. Alle onderdelen aan de bovenkant gaan er van af en worden schoongemaakt, tevens vervang ik de lampjes en kijk waar eventuele schade is. Dit heb ik stukje bij beetje gedaan en ik ga niet voor iedere dag de datum hier neerzetten, alleen begin en einddatum.

 

Bovenstaande foto's geven misschien een beetje een indruk van hoe het speelveld er van dichtbij uitziet. Het is nogal vies en stoffig.

Hier is al het grootste deel van het veld kaal.

Het is duidelijk dat de rubbers vervangen moeten worden. Ook een aantal van de rode 'starposts' heb ik vervangen, omdat ze kapot waren.

De foto hierboven geeft een indruk hoe vies het was en ook hoe de rubbers versleten zijn. De foto hieronder geeft dezelfde plek weer, maar nu na het schoonmaken. Tevens heb ik de bovenste bumper nog gerepareerd.

 

 

Op de foto's hier boven en hier beneden, ben ik het speelveld al weer aan het opbouwen. De zichtbare lampjes en flashers zijn al vervangen. Tussendoor heb ik nog getest of alle lampjes het deden.

 

 

Nog een voorbeeld van speelveldschade. Er is een stukje plastik afgebroken bij de ramp hierboven. Het plastik verouderd en wordt over het algemeen broos. Ik heb sowieso overal ringetjes gebruikt. Het gevaar is namelijk groot dat je de koppen van de schroeven door het plastik draait.

Hier dezelfde ramp, maar nu gerepareerd. Niet echt heel mooi, maar voorlopig houdt ie het uit. Goed op e-bay speuren om te kijken of iemand een dergelijke ramp aanbiedt.

25-01-2007

Vandaag de kast weer in gebruik genomen. Tijdens het testen, zijn een aantal kleine dingetjes nog niet helemaal in orde. Eén flaher werkt nog niet en een fitting van één van de popbumbers heeft het begeven. Dit ga ik in een later stadium in orde maken. Voorlopig is dit genoeg.

Rest mij nog 1 ding te doen en dat is de Dalek op de kopkast draaibaar te maken. Ik heb al wat ontworpen en ik zal foto's, schema's, etc. plaatsen als het gelukt is.

 

TOP