Home    Historie

 

De negende Doctor: Christopher Eccleston (1964 - )

Op 26 Maart 2005 ging de nieuwe Doctor Who serie van start. 'The next regeneration' als het ware. De negende incarnatie van de Doctor wordt gespeeld door Christopher Eccleston. Vanaf 10 Juni 2006 wordt series 1 (Seizoen 27) ook op de Nederlandse buis uitgezonden, bij de Vara.

Eccleston is net als Paul McGann (en ook William Hartnell), een ervaren acteur. Hij speelde in diverse films en TV series. Persoonlijk denk ik dat Eccleston een prima keus is geweest. Hij heeft een beetje van alle voorgaande acteurs in zich, maar hij geeft toch ook weer een eigen invulling aan de rol. De negende Doctor is grappig en toch ook weer wat duister. Hij laat niet direct merken wie hij is en wil dit ook zo houden.

De interactie tussen de Doctor en zijn reisgenote Rose is van het begin af aan sterk en emotioneel. Was de eerste aflevering nogal luchtig, in de tweede is dit wel anders. Rose laat zich niet betuttelen door de Doctor en gaat soms regelrecht tegen hem in.

Een tweede reisgenoot doet zijn intrede: Captain Jack Harkness! Wie is hij? Is het toeval dat hij met de Doctor en Rose in aanraking komt? En waarom weet hij zoveel van Time Lord technologie. Wat nog vreemder is, is het feit dat de Doctor hem volledig vertrouwt. Jack is een welkome afwisseling in de serie, een echte Amerikaan, charmant, arrogant en vol actie, maar ook behulpzaam, doortastend en intelligent. Daar komt bij dat Jack Harkness 'omnisexual' is. Aan de andere kant heeft hij net zo een zwak voor Rose als de Doctor.

We zien bij de Negende Doctor ook weer een terugkeer van de Daleks die met behulp van genetische manipulatie door de Emperor Dalek zijn herschapen. En Hoe! Eerst één die zichzelf opblaast en, in aflevering 12 en 13, een heel leger.

Als een rode draad door heel series 1 loopt het "Bad Wolf" thema! In diverse afleveringen worden hints en aanwijzingen gegeven die op een zekere "Bad Wolf" duiden. Wie is deze "Bad Wolf"? Is het de Master, Davros de schepper van de daleks, Adam of is het totaal iemand anders? De zinderende ontknoping van dit raadsel vindt plaats in de laatste aflevering van dit seizoen. Deze ontknoping heeft als direct gevolg dat de negende Doctor 'sterft' en regenereert in de tiende Doctor.

Het "Bad Wolf" thema leidde tot een hype op het internet, vele internetsites besteedden aandacht aan dit thema. Oneindige speculaties over wie "Bad Wolf" wel nu was. Volgens mij is de identiteit van "Bad Wolf" het best bewaarde geheim van de BBC geweest.

In de laatste aflevering van het seizoen zijn we te weten gekomen dat Rose, Bad Wolf is. Om haar Doctor te redden kijk ze in de Time Vortex, absorbeert deze en red de Doctor en Jack Harkness.

Rose Tyler: I am the Bad Wolf. I create myself. I take the words...
[Rose lifts her hand and takes the words from the Bad Wolf Corporation sign]
Rose Tyler: ...I scatter them, in time and space.
[the words float off away from them]
Rose Tyler: A message, to lead myself here.
The Doctor: Rose, you've got to stop this, you've got to stop this now! You've the entire vortex running through you're head, you're gonna burn!
Rose Tyler: I want you safe, my Doctor. Protected from the false God.
Emperor Dalek: You cannot hurt me, I am immortal.
Rose Tyler: You are tiny. I can see the whole of time and space, every single atom of your existence, and I divide them.
[Rose lifts her hand again, the Dalek that tried to shoot her disappears in an explosion of golden dust]
Rose Tyler: Everything must come to dust. All things, everything dies.

De Doctor red op zijn beurt Rose, maar dit gaat ten koste van hemzelf en regenereert in zijn 10e incarnatie. Eén neveneffect is dat Jack Harkness niet meer gedood kan worden. Hij wordt onsterfelijk. Hiermee wordt echter een anomalie gecreëerd.

Doctor Who in Nederland

De Vara begon in de zomer van 2006 met het uitzenden van series 1 op Nederland 2. Ondanks dat de serie tegenover Stargate uitgezonden werd, waren de kijkcijfers toch aardig goed voor een in Nederland vrij onbekende serie. De cijfers lagen tussen de 100.000 en 200.000 kijkers.

 

Klik op de titel van de aflevering voor meer informatie.

Series 1 (Zevenentwintigste Seizoen)

Titel

Episodes

Uitzenddatum

Rose 1 26-03-2005
The End of the World 1 02-04-2005
The Unquiet Death 1 09-04-2005
Aliens of London 1 16-04-2005
World War Three 1 23-04-2005
Dalek 1 30-04-2005
The Long Game 1 07-05-2005
Father's Day 1 14-05-2005
The Empty Child 1 21-05-2005
The Doctor Dances 1 28-05-2005
Boom Town 1 04-06-2005
Bad Wolf 1 11-06-2005
The Parting of the Ways 1 18-06-2005

TOP

Links