Home    Historie

 

De tiende Doctor: David Tennant (1971- )

De tiende Doctor wordt gespeeld door David Tennant een inmiddels ervaren TV acteur onder andere bekend van de BBC seri Casanova. Op 25 december 2005 ging de tiende Doctor van start in een speciale episode "The Christmas Invasion" genaamd.

David Tennant geeft een geheel eigen invulling aan de rol geven, met veel actie, verwachten zoals we dat ook gewend waren van bijvoorbeeld Jon Pertwee. Het zwaardgevecht aan het eind van "The Christmas Invasion" is daar een voorbeeld van.

Ik vond Tennant als de Doctor een zeer goede keus. Hij zet een Doctor neer met humor, licht maniakaal en toch ook weer serieus. De gekozen outfit past hem precies en ik bedoel niet alleen de maat. Tijdens zijn teneur wordt met regelmaat ingegaan op de sociale aspecten die het reizen met en door de Doctor met zich mee brengt. Zowel de gevolgen van het reizen met de Doctor voor Rose en haar omgeving, maar de gevolgen voor de Doctor zelf.

Dan hebben we nog Rose: Ik ben nog steeds van mening dat Rose een van de betere reisgenoten is. Dit komt vooral door de interactie die er is tussen haar en de Doctor. In eerste instantie leek het erop, vooral door "New Earth" en "Tooth and Claw", dat de serie sterk op Rose zou gaan steunen. Gelukkig is dit niet zo en verdwijnt ze in "School Reunion" en "The Girl in the Fireplace", wat meer naar de achtergrond. Ook blijkt dat Rose veel meer gevoelens voor de Doctor heeft dan ze in eerste instantie laat blijken.........

De eerste aflevering van dit seizoen, "New Earth" was een beetje een inkomertje. Het verhaal is niet al te moeilijk en heeft veel humor, maar het slot is wat té gemakkelijk. "Tooth and Claw" was al heel wat beter, meer een horror aflevering, die zich in de Victoriaanse tijd afspeelt. Hierin zitten een aantal verwijzingen naar de oude serie, die vooral fans zullen aanspreken. En dan begint het seizoen pas goed met "School Reunion". Ik denk dat deze aflevering vooral de fans van classic Doctor Who zullen aanspreken, door de terugkeer van Sarah Jane Smith en de Cybermen. Maar het beste verhaal van series 2 is toch wel "The Girl in the Fireplace". Een prachtig verhaal, met heel veel emotie en romantiek voor de Doctor (ja, jullie lezen het goed).

Aan het eind van series 2 wordt Rose achtergelaten, samen met haar moeder en Mickey, op de parallelle Aarde. Aan het begin van series 3 zal een nieuwe reisgenote haar intrede doen. Haar naam is Martha Jones. In The Runaway Bride krijgt de Doctor tijdelijk een andere reisgenote in de vorm van Donna Noble, gespeeld door Catherine Tate.

Martha is een heel andere reisgenote dan Rose. Ze studeert voor arts en is dan ook zeer intelligent. Dat neemt niet weg dat haar karakter niet helemaal uit de verf komt. Martha lijkt soms als een verliefd meisje achter de Doctor aan te lopen. Ook lijkt het er op dat de Doctor haar pas laat als reisgenote accepteert. Dat er onvoldoende of geen karakterontwikkeling ligt ook aan het feit dat Rose nog regelmatig genoemd wordt en de Doctor (of misschien wel Russell T Davies) lijkt maar geen afscheid van haar te kunnen nemen. Dat laatste is in feite een breuk met de oude serie omdat daar over het algemeen vrij luchtig over het vertrek of verlies van een reisgenoot wordt omgegaan. Haar conclusies trekkend, vertrekt Martha aan het eind van series 3. Series 3 levert één van de meest gewaardeerde afleveringen ooit: "Blink". Steven Moffat introduceert in deze Doctor Light aflevering The Weeping Angels. De Weeping Angels zijn de meest iconische monsters van New Who.

En in series 4 komen we een oude bekende tegen; Donna, gespeeld door Chaterine Tate. We hebben haar al gezien in de 2e Kerst special "The Runaway Bride", en dit seizoen keert ze terug als vaste companion voor de Doctor. De meningen over Donna lopen nogal uiteen, op zijn zachtst gezegd. Donna is een al wat oudere companion en dat geeft de verhouding met de Doctor een heel andere inhoud. Zij is strijdlustig, meestal niet bang en is in veel opzichten minder afhankelijk van de Doctor dan haar voorgangers. Natuurlijk moest Russell T Davies weer een stukje familie van de companion in beeld brengen. In tegenstelling tot de vorige 2 companions, waarbij dit aspect nog wel eens te veel gebruikt is, blijft haar familie wat meer op de achtergrond.

Een leuke toevoeging was de opa van Donna, Wilfred Mott, gespeeld door Bernard Cribbins. Cribbins speelde in de jaren zestig een hoofdrol als politieman Tom Campbell in "Daleks' Invasion Earth 2150 A.D.". Deze film uit 1966 is de 2e Dalek film die gemaakt is met Peter Cushing als de Doctor.

Terug naar Donna, want zij speelt een cruciale rol in series 4 en heeft zelfs een aflevering waar de Doctor nauwelijks in voorkwam; "Turn Left". Aan het eind van het seizoen wist de Doctor haar geheugen en brengt haar terug naar haar moeder en opa.

In series 4 zien we de terugkeer van 2 oude vijanden van de Doctor. Als eerste verschijnen de Sontarans ten tonele. Voor mij een van mijn favoriete vijanden uit Doctor Who. Opnieuw willen ze de aarde veroveren en wel met een even ingenieus als ambitieus plan. En alsof de Sontarans nog niet erg genoeg waren verschijnt er een nog formidabelere vijand op het toneel: Davros.

Tijdens dit seizoen zien we tevens een terugkeer, al zij het tijdelijk, van Rose. In een aantal afleveringen komen we Rose op de meest vreemde plaatsen tegen en uiteindelijk keert ze volledig terug, net op tijd om de Doctor door een Dalek neergeschoten te zien worden. De laatste twee afleveringen is er vervolgens een cross-over tussen Doctor Who, Torchwood en The Sarah Jane Adventures. De Doctor wordt dan ook bijgestaan door alle mogelijke companions van de nieuwe serie, te weten; Martha, Sarah Jane, Captain Jack, Rose en Mickey. Samen zijn ze in staat om Davros en zijn Daleks te verslaan. Op het eind van de een na laatste aflevering worden we met een gigantische cliffhanger achter gelaten. Regenereert de 10e Doctor nu wel of niet.........................

Doctor Who in Nederland

Op het moment dat dit verhaal on-line gaat is series 2 op de Nederlandse buis net afgelopen. Dit keer waren we echter niet blij met de manier waarop de Vara de serie behandelde. Aanvankelijk was het uitermate omzeker of de serie uitgezonden zou worden. Toen eenmaal de aankondiging gedaan werd dat ze series 2 toch gingen uitzenden was de verbazing groot dat dit op zaterdagmiddag zou zijn. Naar het motief om dit te doen kunnen we alleen maar gissen en mailen naar de Vara bleek geen enkele nut te hebben:"series 3 is niet aangekocht door de VARA en zal daarom ook niet uitgezonden worden op de publieke omroep". Het ongelukkige uitzendtijdstip resulteerde in teleurstellende kijkcijfers. Feitelijk een schandalige behandeling van een serie die in Engeland meer dan 7 miljoen kijkers per aflevering trekt.

Het leek er op dat de rol van de Doctor op de Nederlandse buis uitgespeeld was. Er is echter een lichtpuntje! Via UPC wordt series 2 namelijk via "On Demand" aangeboden en sinds september 2008 is naast Torchwood ook Doctor Who te zien op de Nederlandse versie van SyFy Universal (voorheen SciFi channel). De serie wordt op verschillende uitzendtijdstippen en dagen uitgezonden. Helaas is het ontvangen van deze zender alleen weggelegd voor mensen met een kabelaansluiting en digitale televisie.

Via mail heb ik ook gevraagd om de kijkcijfers van Doctor Who bij SyFy Universal omdat ik graag het plaatje compleet probeer te houden. Helaas heb ik nooit een antwoord gehad op deze vraag. Vanwege de vele herhalingen en het feit dat ik geen kijkcijfers heb, heb ik besloten de uitzenddetails voor SyFy niet op te nemen in de gids.

Er was echter nog wel een ander hoogtepunt wat Doctor Who in Nederland betreft. In mei 2007 is de eerste Nederlandse Doctor Who fanclub opgericht. Onder de naam Dutch Time Travellers Association (DTTA) zijn 5 enthousiaste fans een fanclub begonnen. Hoofddoel van de fanclub is om een thuisbasis te vormen voor Nederlandse Doctor Who fans. Daarnaast levert de fanclub informatie via www.gallifrey.nl en door middel van het publiceren van een magazine, Doczine genaamd. (inmiddels wordt de Doczine niet meer uitgegeven). Om de fans ook daadwerkelijk bij elkaar te brengen worden er ook fanclubdagen georganiseerd. In november 2007 vond de eerste van deze dagen plaats. Het thema, Arc of Amsterdam was gebaseerd op de aflevering Arc of Infinity, die zich deels in Amsterdam afspeelt. De dag bestond uit een viewing van de aflevering en daarna een wandeling langs de sites. Hou de DTTA website in de gaten voor aankondigingen van volgende fanclubdagen.

Series 5 en het vertrek van David Tennant

Vanwege acteerverplichtingen van David Tennant is er in 2009 geen echt Doctor Who seizoen. In 2009 worden er naast de Christmas special nog 4 andere specials uitgezonden en was het dus een 'mager' Doctor Who jaar. Naast het feit dat series 5 pas in 2010 van start zou gaan, waren er nog 2 grote veranderingen. Als eerste is het vertrek van Russell T Davies als hoofdschrijver, met Steven Moffat als zijn opvolger. Ten tweede kondigde David Tennant zijn vertrek aan en zou Matt Smith de 11e Doctor gaan spelen.

 

Klik op de titel van de aflevering voor meer informatie.

The Christmas Invasion

Titel

Episodes

Uitzenddatum

The Christmas Invasion 1 25-12-2005

Series 2 (Achtentwintigste Seizoen)

Titel

Episodes

Uitzenddatum

New Earth 1 15-04-2006
Tooth and Claw 1 22-04-2006
School Reunion 1 29-04-2006
The Girl in the Fireplace 1 06-05-2006
Rise of the Cybermen 1 13-05-2006
The Age of Steel 1 20-05-2006
The Idiot's Lantern 1 27-05-2006
The Impossible Planet 1 03-06-2006
The Satan Pit 1 10-06-2006
Love & Monsters 1 17-06-2006
Fear Her 1 24-06-2006
Army of Ghosts 1 01-07-2006
Doomsday 1 08-07-2006

The Runaway Bride

Titel

Episodes

Uitzenddatum

The Runaway Bride 1 25-12-2006

Series 3 (Negenentwintigste Seizoen)

Titel

Episodes

Uitzenddatum

Smith and Jones 1 31-03-2007
The Shakespeare Code 1 07-04-2007
Gridlock 1 14-04-2007
The Daleks in Manhattan 1 21-04-2007
Evolution of the Daleks 1 28-04-2007
The Lazarus Experiment 1 05-05-2007
42 1 19-05-2007
Human Nature 1 26-05-2007
Family of Blood 1 02-06-2007
Blink 1 09-06-2007
Utopia 1 16-06-2007
The Sound of Drums 1 23-06-2007
Last of the Time Lords 1 30-06-2007

Time Crash

Titel

Episodes

Uitzenddatum

Time Crash 1 16-11-2007

Voyage of the Damned

Titel

Episodes

Uitzenddatum

Voyage of the Damned 1 25-12-2007

Series 4 (Dertigste Seizoen)

Titel

Episodes

Uitzenddatum

Partners in Crime 1 05-04-2008
The Fires of Pompeii 1 12-04-2008
Planet of the Ood 1 19-04-2008
The Sontaran Stratagem 1 26-04-2008
The Poison Sky 1 03-05-2008
The Doctors Daughter 1 10-05-2008
The Unicorn and the Wasp 1 17-05-2008
Silence in the Library 1 24-05-2008
Forest of the Dead 1 31-05-2008
Midnight 1 07-06-2008
Turn Left 1 14-06-2008
The Stolen Earth 1 21-06-2008
Journey's End 1 28-06-2008

The Next Doctor

Titel

Episodes

Uitzenddatum

The Next Doctor 1 25-12-2008

De 2009 specials

Titel

Episodes

Uitzenddatum

Planet of the Dead 1 11-04-2009
The Waters of Mars 1 15-11-2009
The End of Time part 1 1 25-12-2009
The End of Time part 2 1 01-01-2010

TOP

Links