Home    Historie

 

De achtste Doctor: Paul McGann (1959 - )

In 1996 was het zover, wat al een tijd in de lucht hing gebeurde, de Doctor zou uit zijn eigen as herrijzen. Niet helemaal..... Paul McGann speelde de rol van de Doctor eenmalig voor de 1996 TV film (in de wandelgangen "The Enemy Within" genoemd). Er was een officiële regeneratie van de zevende naar de achste Doctor. Persoonlijk denk ik dat de film toont dat Doctor Who potentieel heeft. Ook de keuze voor Paul McGann leek me zeer goed. Paul was al een redelijk gerenommeerd film en TV acteur. Het geheel was echter niet zo geslaagd. Dat vonden de fans dus ook en er is nooit een vervolg gekomen. Een aantal nadelen waren dat de film te duister was (het hele verhaal speelt zich in een nacht af), er wordt veel te veel verklaard en het geheel komt zeer Amerikaans over. Daarnaast kan men de vraag stellen of men een Amerikaanse acteur de Master had moeten laten spelen. Niet dat Eric Roberts een slecht acteur. Zijn dialogen waren nu ook niet weer je van het, om het maar zo te stellen. Aan de andere kant is het erg veel gevraagd om in de voetsporen van zowel Eric Delgado als Anthony Ainley te treden.

En dan was er die Kus....... Grace de reisgenoot kust met de Doctor, terwijl al die jaren daarvoor de relaties altijd zuiver platonisch waren. Ook dit beviel de fans niet. Ik denk dat de film een goede poging was om Doctor Who terug te brengen, maar dat het in zijn geheel te ver af stond van de originele serie. Dat laatste heeft men goed proberen te maken met zeer veel referenties naar de oude serie.

Voor mij was het hoogtepunt wel de acteerprestatie die Sylvester McCoy neerzette, als was het maar heel kort. Tot het moment van de regeneratie, was Sylvester wel de Doctor die het langst is aangebleven. De regeneratie van de 7de in de 8ste Doctor maakt de film tevens canoniek.

Tot slot wil ik opmerken dat volgens mij Paul McGann niet echt de kans heeft gehad om een geheel eigen Doctor neer te zetten. Wel heeft Paul al aan diverse Big Finish audio's meegewerkt. Ik vraag me af wat er gebeurt zou zijn als de film wel was aangeslagen en de serie al in 1996 een vervolg zou hebben gehad!

Het verhaal van de 8ste is echter nog niet helemaal ten einde. Als toegift voor het 50 jarige bestaan van de serie in 2013 worden we getrakteerd Op de regeneratie van de 8ste Doctor naar de War Doctor, gespeeld door niemand minder dan John Hurt. Dit is prequel op de jubileum aflevering The Day of the Doctor met als titel Night of the Doctor.


Uitvoerende producenten: Philip David Segal en Alex Beaton
Uitvoerend BBC producent: Jo Wright
Producent: Peter V Ware
Co-producent: Matthew Jacobs
Schrijver: Matthew Jacobs
Regisseur: Geoffrey Sax
Ontwerper: Richard Hudolin
Kleding: Jori Woodman
Muziek: John Debney, John Sponsler en Louis Febre


Uitzenddetails:
Titel Datum Tijdstip Kijkcijfers
Doctor Who (The Enemy Within) Vrijdag 27-05-1996 20:29 - 21:54 9.08M/9e/75%
De TV film is door de AVRO uitgezonden op Nederland 1:
Titel Datum Tijdstip Kijkcijfers
Doctor Who (The Enemy Within) Donderdag 05-08-1999 22:36 - 00:01

Reisgenote:
GRACE HOLLOWAY » Daphne Ashbrook

Cast:
GARETH » Jeremy Badick
CURTIS » Delores Drake
PROFESSOR WAGG » David Hurtubise
WHEELER » Catherine Lough
SALINGER » John Novak
THE MASTER, BRUCE » Eric Roberts
PETE » William Sasso
DOCTOR ROGER SWIFT » Michael David Simms
CHANG LEE » Yee Jee Tso
TED » Joe Wirkkunen

Novellisatie:
Doctor Who door Gary Russell, mei 1996; Fotomontage op de voorkant

Samenvatting:
De Master dwingt de TARDIS een noodlanding te maken in San Francisco op de dag voor Oudejaarsavond 1999. De Doctor wordt door een aantal bendeleden neergeschoten. De zevende Doctor sterft op de operatietafel en regenereert in de achtste Doctor. Intussen steelt de Master het lichaam van de ambulance medewerker Bruce. Hij weet de jonge Chang Lee te misleiden en deze helpt hem om de link tussen de TARDIS en The Eye of Harmony te openen. De Master is nu in staat om het lichaam van de Doctor in te nemen. Het lichaam waarin hij zich nu bevindt begint te ontbinden en tevens verkrijgt hij zo de resterende regenarties van de Doctor. Met behulp van cardiologe Dr Grace Holloway, onderneemt de Doctor een race tegen de tijd om zowel de aarde als zichzelf te redden. Zijn tijd zal op zijn als het nieuwe Millennium wordt geboren

TOP

Links