Home    Historie

 

Terugkerende karakters 

Naast de vele, meestal vrouwelijke, reisgenoten zijn er ook de terugkerende karakters. Het gaat hier om karakters die de Doctor helpen als hij op aarde is. Het meest bekend is natuurlijk UNIT met the Brigadier aan het hoofd. Hieronder een overzicht:

 

Brigadier Alistair Gordon Lethbridge-Stewart

Nicholas Courtney (1929 - 2011)

De Doctor en Jamie, ontmoetten de Brigadier voor het eerst in "The Web of Fear". Hij werd gepromoveerd van Kolonel naar Brigadier en werd het hoofd van het nieuwe UNIT (United Nations Intelligence Taskforce). UNIT had tot doel de aarde tegen buitenaardse invasies te verdedigen. De Brigadier was een echte militair, die wist wat idealen waren en ervoor vocht ongeacht de prijs. Het kwam regelmatig voor dat hij en vooral de 3e Doctor in conflict waren omdat ze het niet met elkaar eens waren. Het antwoord van de Brigadier op een bedreiging van buiten was meestal het opblazen van de invasiemacht. Aan de andere kant waren hij en de Doctor sterke bondgenoten vanwege het feit dat beider leven in het teken stond van vrijheid en rechtvaardigheid. Door de tijd heen zijn de Brigadier en de Doctor dikke vrienden geworden. De laatste ontmoeting tussen de Doctor en de Brigadier was ten tijde van "Battlefield". Een bekende uitspraak van de Brigadier was: "Five rounds rapid!"

Sergeant Benton

John Levene (1941 - )

De Doctor, Jamie en Zoe, ontmoetten John Benton voor het eerst tijdens "The Invasion". Benton's militaire loopbaan begon als een UNIT korporaal, vanwaar hij sergeant werd en later RSM (Regimental Sergeant Major). Hij was de uitermate eerlijke, vriendelijke en soms wat onhandige man. Hij was meer een behulpzame 'boyscout' militair. Zijn trouw lag vooraleerst bij zijn vrienden en dan pas bij het leger. Meer dan eens negeerde hij een order omdat hij ze niet juist achtte. Ondanks dat Benton niet de allerintelligentste was, liet hij van tijd tot tijd een goed inzicht inzicht in de bestaande situatie zien. De Doctor en Sarah Jane zien Benton voor het laatst in "The Android Invasion".

Captain Mike Yates

Richard Franklin (1948 - )

De Doctor en Jo Grant ontmoeten  Mike Yates voor het eerst in "Terror of the Autons". Yates is in alle opzichten de modelsoldaat. Hij volgde orders tot in de details en twijfelde aan ze alleen in de meest  benarde omstandigheden. Hij was dan ook de ideale rechterhand van de Brigadier. Maar diep in zijn binnenste was er een aanleg om tegen het militaire commando in te gaan. Zijn verraad jegens UNIT in "Invasion of the Dinosaur" was dan ook niet uit wrok, maar uit een gevoel dat hij het goede deed. Dit pastte goed in zijn joviale persoonlijkheid als op de momenten dat hij niet in functie was. Dat hij uiteindelijk inzag dat hij verkeerd zat, voegt allen maar toe aan zijn inherent vriendelijke karakter. Hij maakt zijn fout dan ook goed in "Planet of the Spiders" door Srah Jane en de Doctor te helpen. De laatste keer dat de Doctor hem ontmoet is in "The Five Doctors".

Sabalom Glitz

Tony Selby (1938 - )

De 6e Doctor en Sabalom Glitz ontmoetten elkaar voor het eerst op de planeet Ravalox. Glitz helpt de Doctor door de Drathro, de L3 onderhoudsrobot weg te lokken, zodat de Doctor een black light explosie kon voorkomen. Tijdens The Trial of a Time Lord gaat het samen met de Doctor de Matrix in om de plannen van de Valeyard te dwarsbomen. Later ontmoet de 7e Doctor Glitz op Iceworld waar hij de leider Kane, aan wie hij geld schuldig was, probeert om te brengen. Kane pleegt uiteindelijk zelfmoord en Glitz neemt bezit van Iceworld en doopt het om naar Nosferatu II (Kane had Glitz schip de Nosferatu vernietigd). Mel blijft achter om Glitz te helpen de boel daar te runnen, dit zeer tegen de zin van Glitz.

 

Captain Jack Harkness

John Barrowman (1968 - )

Misschien wel de meest gestelde vraag, in seizoen 27, na "Who is Bad Wolf?", moet wel de de vraag "Who is Captain Jack?" zijn geweest. De Doctor en Rose komen Captain Jack tegen in Londen tijdens de tweede wereldoorlog in "The Empty Child". Jack is een charmeur, biseksueel en heeft een voorliefde voor avontuur. Het is een uitermate intelligent persoon en is tot op zekere hoogte bekend met Time Lord technologie. Hoewel we Jack leren kennen als een intergalactische oplichter, kiest hij toch al snel de kant van de Doctor en Rose in hun strijd voor het goede. Jack is een ware held, wat blijkt uit het feit dat hij zijn leven voor de Doctor en Rose opoffert. Captain Jack Harkness is ook de centrale figuur in de BBC Doctor Who spin-off Torchwood. Voor de rest blijft Jack een mysterie. Waar komt hij vandaan en wat is zijn doel, zijn vragen die men zich terecht kan stellen.

Wilfred Mott 

Bernard Cribbins (1928 - )

Wilfred Mott was Donna Noble's grootvader. De Doctor had Wilfred al eerder ontmoet in Londen in zijn kiosk tijdens een trip met passagiers van de Titanic. Hij heeft 1x meegereisd in de Tardis en was in principe de laatste reisgenoot van de 10e Doctor. Wilfred was een van de weinigen die geloofde dat op een dag buitenaardsen in vrede zouden komen en dat de mensheid uiteindelijk de ruimte in zouden gaan en zich onder andere buitenaardsen zouden leven. Hij had een belangrijk aandeel in het stoppen van de Time Lords die uit de Time Lock wilden ontsnappen. Indirect zorgde hij voor dat de 10e Doctor in de 11e regenereerde toen deze zich opofferde en Wilfred uit stralingskamer redde toen die kamer op het punt stond met dodelijke straling gevuld te worden.

Madame Vastra

Neve McIntosh (1972 - )

Madame Vastra maakt deel uit van de Paternoster bende, zo genoemd omdat ze op Paternoster Row nr. 13 een huis deelde met haar huishoudster, later haar partner Jenny en de Sontaran Strax. Vastra is een vrouwelijke Siluran, die als detective ongewone activiteiten onderzocht. Ze was goudeerlijk, soms op het botte af, en zorgde ervoor dat al degenen rond haar dat ook waren. In haar ogen kon de waarheid in een woord gezegd worden en gebruikte daarom de "One word test" regelmatig. Vastra was, ondanks haar vooroordelen en de sporadische bedreiging hen te eten, heel tolerant in haar acceptatie van mensen. Nadat ze Doctor geholpen hadden tijdens de "Battle of Demons run" vestigden zij, Jenny en de door hen geredde Strax zich in het victoriaanse Londen.

Jenny Flint

Catrin Stewart (1988 - )

Jenny Flint is het tweede lid van de Paternoster bende en de partner van Madame Vastra. Jenny was een mens en in eerste instantie een bediende. Jenny, Vastra en Strax assisteerden de Doctor tegen verschillen bedreigingen, terwijl zij ook met hun eigen onderzoek bezig waren. Jenny was trots op haar huwlijk met Vastra. Ze was een realist met af en toe een sarcastisch trekje. Jenny was een felle en woeste strijder, maar kon ook medeogend zijn, gezien het feit dat ze Amy troostte met het verlies van haar kind.

Strax

Dan Starkey (? - )

De Sontaran Strax is het derde lid van de Paternoster bende en werkte als butler voor Vastra. Strax was een Sontaran officier die tewerkgesteld werd als verpleger om de eer van zijn "clone batch" te herstellen. Hij vocht en sneuvelde tijdens de "Battle of Demons Run" om zijn schuld bij de Doctor in te lossen. Strax werd door Vastra en Jenny weer tot leven gewekt en leefde met ze in het Victoriaanse Londen. Strax was een echte Sontaran met alles wat daarbij hoort zoals de wil om in de strijd te sneuvelen en de liefde voor het vechten. Ondanks zijn degradatie naar verpleger was hij nog steeds een woeste strijder ook als de strijd tevergeefs leek. Strax was ook gek op kinderen getuige het feit dat hij gedurende de "Battle of Zaruthstra" hij een kleine jongen verzorgde, de vriendschap met Thomas Thomas en zijn aanbod om Melody Pond borstvoeding te geven.