Home    Persoonlijk    Links

Op zaterdag 23 November 1963, een dag na de moord op president Kennedy, om 17:16 (engelse tijd) begon de eerste aflevering van Doctor Who. De serie draait om een gevluchte Time Lord van de planeet Gallifrey, die zichzelf the Doctor noemt. Lang geleden hebben de Time Lords het reizen door de tijd mogelijk gemaakt. De machine die zij daarvoor ontworpen hebben heet de TARDIS (een acroniem voor Time And Relative Dimension In Space). Uit ongenoegen met de leefwijze van de Time Lords, steelt the Doctor een Tardis en begint hij zijn omzwervingen door het heelal. In tegenstelling tot de Time Lords is de Doctor actief bezig met het bestrijden van het kwaad in het universum. Hij staat niet alleen in zijn strijd tegen het kwaad maar wordt door de tijd heen begeleid door verschillende reisgenoten (companions). Hij blijkt een zwak te hebben voor de planeet de aarde en vooral voor de 20ste eeuw en is hier dan ook regelmatig te vinden.

Na bijna 42 jaar kroop Christopher Eccleston in de huid van de negende Doctor en startte daarmee een nieuwe fase in de geschiedenis van Doctor Who. Tijd dus om deze pagina op te zetten. Met deze site wil ik meer bekendheid geven aan Doctor Who. In het land van herkomst is Doctor Who meer dan zomaar een SF serie. Doctor Who is in Engeland een instituut, een fenomeen, iets typisch Brits. Op 23 november 2013 vierde de serie haar 50 jarig jubileum.

Klik hieronder op een Doctor voor meer informatie!

 

Of klik op een van de onderstaande topics voor meer informatie!

_________________________________________________________________________________________________________________

Historie

De historie van een reeks als Doctor Who is moeilijk samen te vatten in een paar regeltjes. Om het overzichtelijk te houden heb ik de geschiedenis verdeeld over de verschillende Doctors. In dit stuk beperk ik me te de ontstaansgeschiedenis en algemene zaken. Hier zal ik ook proberen aardig wat feiten over de serie op een rij zetten.

Een tweede reden om zich in de geschiedenis van de serie te verdiepen, is het feit dat het de langstlopende SF-reeks ter wereld is. Dit op zich is al een unicum. Maar wat maakt Doctor Who nu zo aantrekkelijk? Wat zit er in de serie dat nog steeds wereldwijd een miljoenen publiek trekt? Hoe heeft de serie zo lang kunnen overleven? Zeker gezien de concurrentie van bijvoorbeeld Star Trek of Star Wars! Hopelijk kunnen we op zijn minst enkele vragen beantwoorden.

In tegenstelling tot veel andere series, is Doctor Who niet iets wat van de ene dag op de andere is bedacht. Het prille begin ligt in de lente van 1962. In opdracht van het Department of Drama bij de BBC, werd een onderzoek gedaan naar science fiction en de mogelijkheden om programma's daaromtrent te maken.

Sydney Newman, de toenmalige Head of Drama bij de BBC, was een Canadees die voor dat hij voor de BBC ging werken voor ABC TV in Canada gewerkt had als producer. We mogen stellen dat hij feitelijk degene is die Doctor Who bedacht heeft. Hij had echter geen uitgewerkt idee of verhaal waar zijn staf vanuit kon gaan. Hij had veleer een kader gemaakt met zaken waaraan de serie moest voldoen. Dit kader was op zijn beurt weer een gevolg van de onderzoeken die gedaan waren omtrent het fenomeen SF. Uit dat onderzoek zijn indertijd vijf mogelijke hoofdonderwerpen voor een SF serie geopperd. Hieronder staan ze kort samengevat.

  • Een tijdmachine. Niet alleen voor tijdreizen, maar ook om door de ruimte te reizen.

  • Een vliegende schotel.

  • Een Computer

  • Telepathie

  • Een serie die zich in de toekomst afspeelt (een soort intergealactische trouble-shooters)

Bij deze ideeŽn werden ook de hoofdkarakters geopperd:

  • De knappe jonge held.

  • De knappe, goed geklede heldin.

  • De volwassen man.

Bijna alle ideeŽn voor het onderwerp werden door Newman afgekeurd, behalve die met de tijdmachine. Bij de karakters wilde hij een jonge tiener erbij. In plaats van de volwassen man wil hij een figuur dat dť centrale persoon in de serie zou worden: Een fragiele, oude man, genaamd the Doctor. Deze heeft van zijn eigen volk een tijdmachine gestolen. Newman herinnerd zich later de beschrijving van de Doctor als volgt:

A man who is 764 years old - who is senile but with extraodinary flashes of intellectual brilliance. A crotchety old bugger - any kid's grandfather - who had, in a state of terror, escaped in his machine from an advanced civilisation on a distant planet which has been taken over by some unknown enemy. He didn't know who he was any more, and neither did the Earthlings, hence his name, Dr Who. He didn't know precisely where his home was. He did not fully know to operate the time-space machine. In short, he never intended to come to our Earth. In trying to go home he simply pressed the wrong button - and kept on pressing the wrong buttons, taking his human passengers backwards and forwards, and in and out of time and space.

Uiteindelijk zijn de karakters van Ian, Barbara en Susan bedacht.

Na dit startte een heel proces wat uiteindelijk geleid heeft tot Doctor Who zoals het begon op 23 November 1963. Sterker nog, dit proces is in feite nooit geŽindigd. Sommige ideeŽn die nu een cruciaal onderdeel van Doctor Who vormen zijn pas later, soms veel later bedacht en geÔntroduceerd. Neem bijvoorbeeld het regenereren, dit was een idee waar het toenmalige productie team mee op de proppen kwam op het moment dat William Hartnell de serie wilde verlaten. Maar ook zaken als het feit dat de Doctor een Time Lord was, dat hij van Gallifrey kwam, de ontstaansgeschiedenis van de Daleks, wat de Tardis nu precies is, etc. Zelfs nu, met de nieuwe serie, worden steeds nieuwe aspecten toegevoegd aan het concept dat we kennen als Doctor Who. Toen het startte was Doctor Who bedoeld als een educatieve kinderserie, waarbij de nadruk op het reizen naar historische gebeurtenissen in het verleden met wat uitstapjes naar SF en Fantasy. De serie zoals we haar nu kennen is veel meer een SF serie voor de hele familie, met wat uitstapjes naar het verleden. Deze groei, verandering en aanpassing is naar mijn mening een van de sterke punten van de serie en een van de redenen waardoor het zolang meegaat. Wat we mogen stellen is dat het oorspronkelijke concept echter nooit veranderdis.

Zoals gezegd zijn een aantal van deze concepten heel sterk door Sydney Newman bepaald. Hij beschreef niet alleen hoe wie de Doctor moest zijn, maar kwam ook met het idee dat het schip van de Doctor groter van binnen dan van buiten moest zijn. Dit schip kon zich vermommen als een alledaags object. In het begin van 1963 verwerkte Newman al deze ideeŽn in een memo en gaf het aan Donald Wilson, het toenmalige hoofd van BBC's Script Department. Het verder uitwerken van deze ideeŽn liep enigszins vertraging op door veranderingen die op dat moment binnen de BBC plaats vonden. Veranderingen die Newman overigens zelf had geÔnitieerd. Als gevolg van deze veranderingen werd Donald Wilson het afdelingshoofd van het Serials Department. Dit Serials department zou uiteindelijk de afdeling zijn die Doctor Who ook daadwerkelijk zou produceren. Tijdens deze overgang kreeg Rex Tucker de verantwoordelijkheid om de serie ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Hij heeft echter twee belangrijke dingen voor de serie gedaan. Op de eerste plaats is hij het waarschijnlijk geweest die de naam Doctor Who heeft bedacht. Op de tweede plaats was hij verantwoordelijk het opzetten van de technische kant van de productie en voor de beslissingen op script gebied.

Het Script Department was op dit punt in de tijd nog steeds verantwoordelijk voor de scripts. Binnen deze afdeling werd C. E. Webber verantwoordelijk voor het nieuwe project. Webber moest in eerste instantie de ideeŽn verder uitwerken en er een gedetailleerd format van maken. Daarnaast moest hij scripts schrijven voor het verhaal van de eerste uitzending. Webber introduceerde nog een aantal cruciale elementen zoals de twee leraren Ian en Barbara en hun leerling Susan. Dit eerste script werd echter door Rex Tucker om verschillende redenen afgewezen. De ideeŽn van dit script zijn later nog wel gebruikt in het verhaal "Planet of the Giants".

Dit afwijzen had tot gevolg dat Donald Wilson een andere schrijver moest vinden, dit werd Anthony Coburn. Op dat moment stelde Wilson David Withaker aan als de eerste redacteur binnen het nieuwe productieteam. Het bestaan van een productieteam was overigens ťťn van de vernieuwingen die Newman binnen de BBC doorvoerde. Het nieuwe verhaal dat Coburn schrijft is alleen wat deel 1 betreft gedeeltelijk gebaseerd op het script van Webber. De delen 2 tot en met 3 zijn totaal anders en het speelt zich in de steentijd af. Withaker zorgde nog voor een aantal aanpassingen, maar was al zo blij met wat hij las, dat hij Coburn vroeg om ook het tweede verhaal te schrijven. Er was ťťn belangrijke toevoeging die Coburn deed en dat was dat het schip vermomd moest zijn als een Policebox en dat het TARDIS moest heten. Ook maakte hij Susan tot de kleindochter van de Doctor.

In de tussentijd was Tucker bezig om de casting voor elkaar te krijgen. Geen van zijn voorstellen vonden doorgang. Omdat de Tucker zijn functie slechts tijdelijk vervult, wordt hij vervangen door de uiteindelijke producer. De keus van Newman valt op Verity Lambert. Deze keus is doorslaggevend geweest voor het ontstaan en voortgang van de serie. We mogen stellen dat Verity Lambert een even belangrijke rol in het ontstaan van Doctor Who heeft gespeeld als Newman zelf!

Wordt vervolgd!!