Home    Historie    1e Doctor

 

Inleiding:

Door de tijd heen heeft de Doctor op zijn reizen vele vrienden leren kennen, maar ook vijanden. Op deze pagina willen we enkele van hen voorstellen.

De Master

delgadoR.jpg (6513 bytes) De Master is net als de Doctor een tijdheer. Echter is de Master wat eigenschappen betreft tegengesteld aan de Doctor. Hij is verzot op macht en heeft al bij vele gelegenheden planeten en universums proberen te veroveren. Hij maakt hierbij gebruikt van alles wat hem ter beschikking staat. Vooral van menselijke zwakheden hij misbruik. Zijn grootste wapen is hypnose.

De Master staat hier als eerste genoemd omdat hij in zekere zin de machtigste aartsvijand van de Doctor is. Ondanks zijn genie is hij de Doctor tot nu toe nooit echt de baas geworden.

Roger Delgado speelde de Doctor voor het eerst. De Master is echter dan al in zijn 13e incarnatie. Na het overlijden van Delgado op 18 Juni 1973, verdwijnt de Master voorlopig van het toneel. Pas in "The Deadly Assassin" (1976) keert de Master terug. Hij is inmiddels ver in zijn 13e incarnatie en vreselijk mismaakt. De rol wordt dan gespeeld door Peter Pratt.

De definitieve terugkeer vindt plaats in 1980. De Master wordt in  eerste instantie gespeeld door Geoffrey Beevers, nog steeds mismaakt. Op de planeet Traken "steelt" de Master het lichaam van Consul Tremas (Anthony Ainley), de vader van Nyssa (die een reisgenote van de 4e Doctor word). De rol van de Master wordt daarna gespeeld door Anthony Ainley.

Daleks

De Daleks zijn de eerste aartsvijanden van de Doctor. De Daleks zijn geen robots, maar gemuteerde wezen in een beschermend koolstof pantser. Zij stammen af van het volk de Kaleds. Hun thuisplaneet heet Skaro. Daleks zijn totaal verdorven. Zij hebben geen ander doel dan het universum te veroveren. Bij het minste of geringste extermineren ze hun vijanden. Een bekende uitspraak van de Dalek is dan ook "EXTERMINATE". 

Later zijn de Daleks verdeeld in twee groepen. De ene groep,  de imperialistische Daleks, is trouw gebleven aan hun schepper, Davros. De anderen zijn de oorspronkelijke Daleks . Van deze tweestrijd heeft de Doctor verscheidene keren gebruik gemaakt om ze tegen elkaar uit te spelen.

dalekR.jpg (4559 bytes)

Davros

davrosR.jpg (12037 bytes) Davros is de schepper van de Daleks. Door middel van genetische experimenten heeft hij het volk van de Kaleds versneld gemuteerd. Het resultaat van deze mutaties waren de Daleks. Hij heeft hun bepantsering en bewapening ontworpen. Net als de Daleks is Davros totaal verdorven en heeft maar een doel, namelijk heersen over het universum. Hij schiep de Daleks met dit doel voor ogen!

 

Cybermen

Wat moeten we over deze jongens vertellen? Zoals de naam al zegt zijn het mensen die hun lichaamsdelen vervangen hebben door cybernetische systemen (klinkt bekend? de Borg werd ca. 30 jaar later "bedacht"). Voor mij een van de meest formidabele vijanden van de Doctor. De Cybermen komen van de planeet Mondas, een tweelingplaneet van de Aarde. Door een explosie is de planeet op drift geraakt en uit ons zonnestelsel verdwenen. Door de ingrijpende veranderingen die dit met zich meebracht waren ze genoodzaakt om zich aan te passen. Zij deden dit door gebruik te maken van hun reeds vergevorderde technologie.

De Cybermen hebben maar een zwakheid, ze zijn allergisch voor goud. Goud is zelfs dodelijk voor hen.

cybermenR.jpg (10047 bytes)

Sontarans

sontaranR.jpg (12181 bytes) Sontarans zijn wezens die gemaakt zijn voor de oorlog. Ze ademen oorlog! Ze zijn dan ook niet vies van het veroveren, onderdrukken en uitroeien van andere volken en beschavingen. Ze zijn over het algemeen zwaar bewapend. Ze zullen nooit aanvallen zonder hun vijand eerst goed te leren kennen. Hun enige zwakheid is de zogenaamde "probic vent" achter in hun nek. Als deze afgesloten wordt sterven zij een snelle dood.