Home   Project Dalek   Dome   Shoulder   Skirt   Tools

De Dalek Neck


 

De dalek nek (neck bin) is het tweede deel van het project waar ik aan begonnen ben. Al met al niet heel ingewikkeld om te maken, behalve de ringen met 45 graden afschuining aan de rand. Maar goed, daarover later meer. De Dalek dome moet ten opzichte van de nek kunnen draaien. Aangezien de Dalek animatronic gaat worden moet ook met motorplaatsing en bedrading rekening gehouden worden.

We beginnen met het maken van 2 triplex cirkels, zie tools sectie. Op beiden teken ik een dubbel kruis, hoe nauwkeuriger hoe beter. Op de rand teken ik de maat van verticale latjes af en zaag ze uit met de decoupeerzaag. De sleufjes moeten niet te groot worden, de verticale staanders mogen best wat klemmen.

Bovenste triplex cirkel, met het dubbele kruis.

De onderste triplex cirkel, met het dubbele kruis en de markering voor de staanders. Sommigen zijn al uitgezaagd.

 

Om de onderste en bovenste cirkel goed uitgelijnd te krijgen gebruik ik een M5 draadeind. Het bijkomende voordeel van deze methode is dat je ook de afstand tussen de 2 platen kunt instellen op de juiste waarde. Daarnaast zorg ik tijdens het vastzetten van de staanders dat de verticale afstand op dat punt klopt. De staanders worden een voor een verlijmd en geschroefd. Ik zorg ervoor dat de buitenkant van de staander gelijk ligt met de rand van de cirkels.

De bodemplaat met de draadeind gemonteerd.

Bodemplaat en bovenplaat gemonteerd op het draadeind en 2 staanders geplaatst.

Hier zijn alle 8 staanders geplaatst. Bij de voorste is naast de verlijming ook de schroef te zien.

 

Na de montage van de staanders en als de lijm goed gedroogd is, is het een kwestie van de uiteindjes van de latjes af te zagen om vervolgens met een rasp of groffe vijl de boel netjes af te werken. Het geheel is met gaas voor een vlieghor omspannen. Daarna heb ik de stokjes gemaakt die op zijkant van de latten komen. Die bestaan uit 3 stukjes rondhout van 5mm, die op elkaar gelijmd zijn. Na het gronden en spuiten kunnen ze op de latjes gelijmd worden. Voor het verlijmen gebruik ik een lijmpistool, zie de tools sectie. De stokjes komen onder de dome.

De motor voor de rotatie is met een viertal draadeinden gemonteerd. Dit maakt het mogelijk om de motor uit te lijnen en op de goede hoogte te plaatsen.

De nek met gaas en de montage van de stokjes.

De neck bin compleet met de stokjes en gemonteerde motor.

De neck bin van onderen gezien.

De montage van de draadeinden in de bovenplaat. De motoras is goed te zien.

 

 

 

 

TOP