Home   Project Dalek   Skirt   Dome   Shoulder   Tools

De Dalek Skirt

Zoals gezegd, met dit deel begonnen, tenminste met de hemis. Er zijn 3 mogelijkheden om de hemis te maken ongeacht of het opplak of push-through hemis zijn: 1) Volledig van glasvezel, duur en heel arbeidsintensief. 2) Vacuum forming, eenmalige bouw van een vacuum form apparaat. 3) De methode hieronder beschreven. Simpelweg heb je een bol van hard materiaal nodig waarover je warm gemaakt kunststof kunt drukken. Sommige hebben een houten halve bol gekocht of laten maken. Ik heb me rotgezocht naar een houten bol met een diameter van 100mm, nergens te krijgen! Dus maar zelf een halve bol maken. Daarvoor heb ik een bol gekocht van schuimplastic met een diameter van 100mm. Deze heb ik bij een hobbyzaak gekocht. Het modelleergips is gewoon per kiloverpakking bij Praxis of Gamma te verkrijgen.

Eerst een afdruk maken in gips van de bol!

Bakje voor het gips en de 100mm bol van schuimplastic.

Zakje modelleergips.

Het gips met de bol er in.

De stenen gaan het drijven van de bol tegen.

Nu hebben we een negatief in gips en kunnen nu met glasvezel polyester plamuur de halve bol maken. Dit materiaal wordt in de autoreparatie gebruikt. Een groot blik bij Brezan kostte 14 euro en bevat een kilo van het spul. Dit spul is makkelijk te verwerken en als het uitgehard is, is het ook vrij makkelijk te bewerken. Een nadeel is dat het nogal snel kan uitharden. Gebruik vanwege het snelle uitharden meerdere lagen.

De mal voor de halve bol.

Een eerste laag polyester glasvezel plamuur.

Ondertussen gelijk maar een flinke schroef er in gezet. Deze heb je nodig om straks de bol op de onderplaat te bevestigen. Bijkomend voordeel is dat je hem in de bankschroef kunt zetten om hem te bewerken. De M10 bout past ook in bijna elke standaard boormachine. Dat laatste is vooral makkelijk voor het afschuren en polijsten van de bol. Let er wel op dat de bout goed (of zo je wilt exact) in het midden zit.

De halve bol met bout in de mal.

De halve bol na het verwijderen uit de mal.

Bovenstaand de ruwe bol, zoals die uit de vorm komt. Nu nog schildersplamuur gebruiken om de oneffenheden weg te werken. Dit herhaal je meerdere keren om hem perfect glad te maken. Daarna polijst je hem met Commandant. Vervolgens worden er een tweetal schijven van MDF onder geplaatst. De eerste heeft een dikte van 6mm en zorgt voor een verticaal stukje in de hemi, die samenvalt met de dikte van platen van de skirt (6mm MDF of triplex). De onderste schijf is van 18mm MDF dit is gelijk aan de dikte van het raamwerk waarin de PTFE plaatjes (1,5mm dik) worden geplaatst (see volgende serie foto's). Het geheel wordt gelijmd en ook nog een vastgehouden door de bout die we eerder aanbrachten.

En hier het resultaat:

De bovenkant van de mal.

Het raamwerk is van 18mm MDF en kunnen doormiddel van bouten en vleugelmoeren op elkaar gemonteerd worden. Onderstaande foto laat het raamwerk zien met het kunstofplaatje. Verdere beschrijvingen staan bij de foto's.

Het raamwerk met bouten, ringen, veleugelmoeren en het PTFE plaatje.

Het PTFE plaatje zoals het in het raamwerk komt.

Het bovenste gedeelte van het raamwerk er op.

=

De vleugelmoeren dienen alleen om alles op de plaats te houden.

Het plaatje PTFE mag niet vastgezet worden met de moeren. Het raamwerk houdt het alleen bij elkaar. Tijdens de bwerking moet het plaatje enigzins kunnen bewegen anders scheurt het PTFE. Het mag ook weer niet te los anders verschuift het plaatje en mislukt de hemi. Het PTFE materiaal heb ik in eerste instantie bij een hobbywinkel gekocht, maar dit is een duur grapje; ca. 10 Euro voor een plaatje waar je ongeveer 6 hemi's uit kunt halen. In de online Kunstofshop is dit materiaal aanzienlijk goedkoper is namelijk 12,50 Euro per 1/2m2. De dikte van het plaatmateriaal ligt tussen 0,5 en 1,5mm, afhankelijk van hoe goed het raamwerk is en de speling ten opzichte van de halve bol.

http://www.kunststofshop.nl

Zoek naar polyesterplaat

De bol samen met het raamwerk.

Nu gaat het raamwerk in zijn geheel in een oven op 100C. Zodra het plaatje begint door te buigen, pak je het ui de oven en druk je het met raamwerk en al over de bol. Let op dat de bol op een stevige ondergrond staat. Ik heb ontdekt dat het beter is om de bol ook een tijdje in de oven te verwarmen anders koelt het PTFE plaatje te snel af en kun je geen volledige hemi maken.

Na de oven bewerking is het plaatje over de bol gedrukt.

En voila, de hemi.

Het PTFE materiaal kun je met acryl spuitlak een kleur geven. Het hele proces van het maken van de hemi's op deze manier is zeer tijdrovend en niet iedere hemi komt even goed uit het procede. Aangezien ik met andere delen verder ga, kan dit wachten, terwijl ik een manier bedenk die simpeler is om uit te voeren.

TOP