Home   Project Dalek   Dome   Neck   Shoulder Skirt  

Tools


Voor het maken van de Dalek heb ik gebruikgemaakt van gereedschap dat standaard voorhanden zoals: schroefboormachine, boormachine, decoupeerzaag, cirkelzaag, hamer, lijmklemmen, etc. Niet alle tools zijn echter standaard te verkrijgen of tegen een hoge prijs. Dus soms moet je even nadenken hoe je bepaalde dingen wil gaan doen en dan je eigen tool bouwen.

 

Een passer om grote cirkels af te kunnen meten.

 

Aangezien er nogal wat grote houten cirkels gemaakt moeten worden en dit niet mooi lukt met bijvoorbeeld de decoupeerzaag, ben ik er eerst voor gaan zitten om dit op te lossen. Uiteindelijk heb ik een opstelling gemaakt met mijn bovenfrees. Hier kunnen vrij grote cirkels mee gemaakt worden. Bijkomende voordeel is dat je ook verschillende profielen kunt frezen zoals de 45 graden randen van de cirkels op de nek.

De opstelling met de bovenfrees. De liggers zijn standaard cilinders van metaal met precies de juiste diameter.

Het kruisvormige deel is voor de plaat die gefreesd moet worden.

Dit zijn stukjes standaard aluminium stafprofiel. De inbusbouten zijn om de liggers vast te kunnen zetten.

De 2 aluminium stafprofiel stukjes waartussen de frees en liggers komen.

De bovenfrees gemonteerd op de liggers die op hun beurt in de profielstukjes zitten. De frees kan dus over een bepaalde lengte verschoven worden en bepalen de straal van de cirkel.

Detail van de montage van de liggers. De te frezen plaat wordt met een simpele bout op zijn plaats gehouden en dient als draaipunt.

Detail van de vaste zijde. Tussen het stafprofiel en het blokje komt dan steeds hout van dezelfde dikte te liggen als de te zagen plaat.

Detail van frees zelf na het vrezen van de cirkel.

De cirkel na het frezen. De frees zelf is op een hoog toerental ingesteld, maar het draaien van de plaat moet langzaam gebeuren om een nette rand te krijgen.

Een frees voor de bovenfrees met een hoek van 45 graden.

Set gatenzagen, de maten wijken iets af van wat er in de bouwtekeningen staat, maar het gemak van deze set is niet te overtreffen.

Nietpistool op perslucht, tijdbesparend, maar niet voor alles bruikbaar.

 

TOP